Blog-pagina

Blijven lachen

  • 10 maart 2009

Vorige week werd ik tijdens de Deskundigheidsopleiding weer eens geattendeerd op de Ig Nobleprijs. Dit is een prijs voor onderzoek vergelijkbaar met de Nobelprijs. Echter de prijswinnende onderzoeken vallen niet primair op door de doorbraak die zij met de resultaten bereiken, maar door het humoristische gehalte. Desalniettemin zijn de onderzoeken ook zeker wetenschappelijk interessant.

Zo is de Ig Nobleprijs uitgereikt aan iemand die heeft berekend hoe een theepot er uit moet zien die niet druppelt en een ander voorbeeld is het onderzoek naar alle organismen waarmee wij ons bed delen. Denk hierbij aan mijten, pseudo-schorpioenen, algen en varens.

Eigenlijk zou COCD deze uitreiking moeten sponsoren. De prijswinnaars beschikken allemaal over belangrijke vaardigheden van Creatief Denken. Ze zijn gericht op het afwijkende en zien daar vervolgens ook nog het potentieel van in. Als vanzelf komt er dan een glimlach bij kijken.

En je weet als facilitator dat wanneer er tijdens een brainstorm gelachen wordt, je op de goede weg bent. Humor is een belangrijke indicator voor verassende inzichten. Ideeën die verder gaan dan het bekende pad. En die creatieve invallen heb je nodig om tot nieuwe oplossingen te komen. Blijven lachen dus.