Blog-pagina

Zie het voor je

  • 16 mei 2011

Toeval bestaat niet, daar ben ik al langer van overtuigd. Toch is het leuk wanneer je weer eens wordt verrast door een mooie combinatie. Gisteren trof ik in een kerkje het Beeld-en-brein-magazine aan. Een commercieel tijdschrift ter promotie van beelddenken.

Toen de mensen nog amper konden lezen en schrijven wilde de kerk toch graag hen het geloof bijbrengen. Het gevolg was prachtige fresco’s, glas-in-lood-ramen en beelden, tenminste bij de katholieken. Angst voor de duivel en de weg naar het goede werd zo door allerlei beelden aan de arme zielen verhaald.

Met de komst van de boekdrukkunst wordt het beelddenken steeds meer naar de achtergrond geduwd. In de twintigste eeuw lijkt beelddenken eigenlijk nog alleen geschikt voor kinderen via stripboeken. Gelukkig is daar de afgelopen jaren wel weer iets in veranderd. Een mooie nieuwe loot aan het beelddenken is de graphic novel. Een roman in beeldtaal. Terecht heeft heeft Peter Pontiac voor zijn graphic novel Kraut de Maarten Toonder Prijs gekregen. De jury spreekt over de beste Nederlandse graphic novel, getekend en geschreven.

En laat met het volwassen worden van de getekende roman ook beelddenken weer een prominentere plaats krijgen in onze maatschappij. Het is zo nuttig in het onderwijs en zeker ook in de interactie tussen mensen. Stel je eens voor wat dat allemaal voor verbetering oplevert…