ArtSurfing

Toeval bij Da Vinci

  • 16 januari 2012

Afgelopen weekend was ik in Londen voor de overzichtstentoonstelling van de schilderijen van Leonardo Da Vinci. Het was druk, je moest daardoor veel wachten, maar kon daardoor alles wel heel goed bekijken.

Indrukwekkend om de portretten La Belle Ferroniere en De vrouw met de hermelijn samen in een zaal te zien. Zeer waarschijnlijk waren dit respectievelijk de officiële vrouw en de maitresse van Ludovico Sforza, hertog van Milaan en Leonardo’s belangrijkste opdrachtgever.

Door de vele schetsen kon je ook goed het denken en doen van Leonardo onderzoeken. Zeer zorgvuldige studies naar de menselijke maat en spieren bijvoorbeeld, naast vluchtige schetsen over houdingen. Beide snelheden zijn belangrijk.

Leonardo vond dat zijn talent inzette om het goddelijke door te geven. Het schetsen ging soms zo automatisch dat door toeval nieuwe inzichten ontstonden. Uit chaos ontstaat de orde. Wil je meer weten over zijn leven en manier van werken dan is Denken als Da Vinci een interessant boek.

Zelf ben ik het meest geraakt door ’the Burlington house Cartoon’. Een enorm, onafgemaakt werk. Eigenlijk nog een schets van Maria met kind, Johannes de Doper en de heilige Anna. Waarschijnlijk de eerste opzet voor een schilderij. Juist de combinatie van de detaillering in de tekening en de ruwe opzet er omheen fascineert me.