Blog-pagina

Somniyum is herboren

  • 3 september 2014

somniyum2Als je professie is het faciliteren van creatieve processen is het niet vreemd dat die creativiteit ook overslaat op jezelf. Waar je mee omgaat, word je door geïnfecteerd. In mijn geval komt dat tot uitdrukking in ArtSurfing.

Bij Karl Raats heeft dat zich ontwikkeld tot een zeer uitgebreid project met als titel Somniyum. Het begon als een concept voor de rolschaatsvoorstelling van zijn vereniging. Dit leidde onmiddellijk tot het zelf onderbinden van de wieltjes met een bewonderenswaardige eigen bijdrage in de show.

Tegelijkertijd met de zware rolschaatstrainingen werd het gelijknamige boek geschreven en kreeg het project z’n eigen sieradenreeks. Maar de koek was nog niet op. Karl wilde graag een musicalversie ontwikkelen en een vervolgboek was binnen een jaar ook gereed. Maar er leefde nog een wens. Hij wilde heel graag dat de wereld van Myrus die hij met woorden had gecreëerd, tot leven zou komen in illustraties van Jan Bosschaert. Maar hoe pak je zoiets aan? Gewoon de stoute schoenen aantrekken en op je idool afstappen. Het resultaat wordt nog deze maand onthuld, maar als je niet kunt wachten kun je alvast een glimp opvangen van het herboren project Somniyum.

Een prachtig voorbeeld van artistieke creativiteit. Maar vooral ook een voorbeeld van volharding. En laat dat nu juist een thema zijn van het boek.