Blog-pagina

Tijd voor bezinning

  • 26 maart 2013

Je hoeft niet religieus te zijn om zo vlak voor Pasen stil te staan bij je eigen handelen. Hoewel het weer niet meewerkt is de aankondiging van de lente, net als Oud & Nieuw zo’n moment om plannen te maken voor de komend periode. Je ontwaakt als het ware uit je winterslaap. De symboliek van het ei laat dat ook zien.

Zelf gebruik ik deze periode ook al een paar jaar voor een ontgiftingskuur. Een paar weken laat ik vlees, alcohol, suiker en nog wat andere voeidingsstoffen links liggen. Het gevolg is hernieuwde energie, zowel fysiek als psychisch. Het is mijn voorjaarsschoonmaak. Wat me daarbij fascineert is dat het me eigenlijk nauwelijks moeite kost om mijn eetpatroon zo radicaal aan te passen. Maar zodra mijn ‘vastentijd’ voorbij is blijkt het steeds weer lastig om dit vast te houden. Terwijl ik ontzettend lekker eet, gezonder blijf en ik me er blij door voel?

Van het weekend las ik in het FD dat Plato hier al het antwoord op wist. In ieder mens huizen een sober wit paard en een gulzig zwart paard. De kunst is om beide paarden als een team te laten optrekken. ‘We leven in een wereld van overvloed en moeten leren onze driften beter te begrijpen en aan te voelen zodat we ze kunnen beteugelen zonder te negeren’ aldus Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de VU.

Ook hier dus weer het balanceren van polariteiten. Dit blijft voor mij een boeiend spel. Of het nu gaat om mijn eigen lichaam en geest, Apollo en Dionysus of het verbeteren van het innovatie klimaat.