Blog-pagina

Paul van Ostaijen live

  • 6 maart 2011

Als werkgroep Creatief Schrijven van COCD bestuderen wij momenteel het werk van de Vlaamse dichter Paul van Ostaijen. En in dat kader bezocht ik afgelopen zaterdag de voorstelling ‘Nachtvogel/Bankroet Jazz’.

In Nachtvogel speelt actrice en zangeres Evi De Jean de vriendin van de dichter. Samen vluchtten ze na de eerste wereldoorlog naar het rumoerige Berlijn. Ze verliezen elkaar in die stad. Met een koffer in de hand staat ze nu op de boot naar Amerika te wachten. Een nieuwe vlucht. Het is een prachtige monoloog waarmee de tijdsgeest goed wordt neergezet. De meer dan perfecte opmaat voor de collagefilm na de pauze.

In zijn Berlijnse periode schreef Paul van Ostaijen een filmscenario dat nu bijna 80 jaar later eindelijk is verfilmd. De vertoning vindt plaats inclusief de door hem gewenste jazz begeleiding. De wereld lag in puin en vroeg om een compleet nieuwe ordening. Paul van Ostaijen zag een leidende rol weggelegd voor de kunstvorm DADA en de nieuwe muziekstijl Jazz. In de film ‘Bankroet Jazz’ laat hij zien hoe gelukkig de wereld daarvan zou worden.

Een beetje DADA in de tegenwoordige tijd is ook niet verkeerd, zeker niet tijdens een brainstorm. Als je nog gelegenheid vindt om jezelf op een shot DADA te trakteren, kijk dan snel naar de speellijst.