Blog-pagina

Paradoxaal geluk

  • 26 april 2012

Ik ben dol op tegenstellingen. Wanneer een situatie nadrukkelijk twee gelijkwaardige kanten heeft, moet je dieper graven om tot de essentie te komen. Dit wil niet perse zeggen dat je uiteindelijk een keuze moet maken. Vaak gaat het juist om de juiste balans te vinden.

Juist door die polariteit boeit het onderwerp ‘Creatief klimaat’ mij ook zo. Aan de ene kant moet je een zeer gericht vraagstuk hebben om het creatief vermogen optimaal te laten floreren. Aan de andere kant dient er voldoende kans te zijn om ongericht te spelen.

Een beetje druk op de ketel is niet verkeerd om mensen te activeren. Maar even belangrijk is ruimte voor introspectie. Waardevrij aanmoedigen om te onderzoeken staat op gespannen voet met het nut van het debat.

Een leider die verantwoordelijk is voor het creatief klimaat binnen de organisatie moet dus sensitief zijn. De juiste balans vinden is een uiterst secure kwestie. Het is daarnaast individueel en situationeel afhankelijk. Kortom, niet een taak die je even tussendoor doet.