Blog-pagina

Paradoxaal decembergevoel

  • 30 november 2012

Morgen begint de laatste maand van 2012. En zoals elk jaar is december een maand vol hectiek. Niet alleen vanwege de feestdagen en de voorbereiding daarvoor. Ook omdat er nog van alles afgerond moet worden “voor het eind van het jaar”. Deze deadline is trouwens zelfgekozen. De meeste Amerikaanse bedrijven sluiten hun boeken per 1 juli en voelen dus veel minder druk rond Silvester.

Tegelijkertijd met die afrondingsstress ontstaat de behoefte tot contemplatie. Wat is er allemaal gebeurd het afgelopen jaar? Wat waren de wensen en wat is er van uitgekomen? Voor deze terugblik is juist enige rust wenselijk. Pas als het stof is neergedwarreld kun je de scene goed bekijken.

Tot slot vraagt de afsluitende maand om alvast vooruit te kijken naar het nieuwe jaar. Wat gaat 2013 je brengen? Waar wil je over 12 maanden staan? Dit vraagt misschien wel om nog meer stilvallen.

Gelukkig zijn er ook initiatieven die je bij al dit decembergewoel kunnen helpen. Eén wil ik hier graag even speciaal onder de aandacht brengen. Martine Vanremoortele, een zeer gewaardeerde collega, organiseert op 27 december de Stille Dag in Antwerpen. Wil je 2013 sterk beginnen dan is dit een goede eerste stap.