ArtSurfing

Opdracht 8

  • 18 januari 2012

Geen Bloemaert gisteren tijdens ArtSurfing maar DaDa. En na allerlei omzwervingen weer terug in het atelier van Mieke Siemons. Een prettige plek om te werken.

We begonnen de les met een uitgebreide werkbespreking. Ik moest al mijn werk meenemen en chronologisch presenteren. Interessant om te zien wat de ontwikkelingen binnen zo’n jaar zijn geweest bij mij. En welke thema’s er boven komen drijven. Soms is er al iets van een eigen taal te ontdekken.

En over taal gesproken. Met Dada kwamen vandaag ineens letters en woorden prominent in beeld. Ik was hier eerst nog wat onwennig mee. Voor mij waren dat eigenlijk altijd twee gescheiden werelden.  Of ik teken of ik schrijf.

De opdracht was om een collage te maken waarin taal een prominente plaats in neemt. Ik koos er onbewust voor om de letters vooral toch weer als vorm te hanteren. Die werelden komen dus voor mij nog steeds niet zo snel bij elkaar. Uiteindelijk vormden de letters toch een woord dat wonderlijk genoeg perfect bij het totaalbeeld paste.

Mieke vroeg me om de kadrering nog eens kritisch te bekijken. Het resultaat leek wel een compleet nieuw werk. Veel krachtiger. Daardoor viel het woord wel weer buiten het beeld, maar is in de titel gebleven.

Bitch

De opdracht is nu om vanuit dit werk een schilderij te gaan maken. Waarbij de vraag is of de letters en collagetechniek nog steeds een rol blijven spelen. Ik ben benieuwd.