ArtSurfing

Opdracht 5

  • 21 juni 2011

Naast de studieopdracht (#4) nog zoals beloofd een opdracht ter inspiratie. Kijk op internet of in boeken naar het latere werk van Constant. Tijdens en na zijn New Babylon periode: grafiek, aquarellen en olieverfschilderijen. Als je de schilderijen ergens in het echt kunt zien nog beter.

 

Bekijk ook de documentaire: Constant, Avant le Départ. Zelf ben ik erg ontroerd door de opname waarop Constant zijn laatste doek voltooid. Het zit erop. Bestudeer ook het volgende schilderij van hem.

Constant (1920-2005), The insurrection, 1985
Schiedam, Stedelijk Museum Schiedam

Bestudeer in dit schilderij hoe Constant diepte suggereert, hoe hij met kleur omgaat en met licht-donker. Buig je over de compositie, probeer die eens in een schets te vangen. Wat is het focuspunt in dit schilderij, waar valt je blik het eerst op? En hoe wordt je oog vervolgens door het schilderij geleid? Schrijf op wat je waarneemt, ongeveer een A4tje. Verdeel het waarnemen over drie dagen. Zie je een volgende keer weer nieuwe dingen?

In het late werk van Constant zie je kronkelige soms bijna abstracte mensenmassa’s in een soort decor, dat de ruimte suggereert. Maak zelf ook eens een schilderij op die manier. (schilderopdracht 1)

Maak een tweede schilderij, abstract, je eigen compositie, maar ga uit van de kleuren in bovenstaand schilderij. (schilderopdracht 2)