Blog-pagina

Ontwikkelingsbeelden

  • 2 november 2011

Verbeeldingskracht is een van de vijf pijlers van Creatief Denken. En een hele belangrijke. Als je iets kan voorstellen dat er nog niet is, dan is de eerste stap gemaakt naar realisatie.

Beelddenken gaat nog een stap verder. Er zijn mensen die bij een gedachte eerst beelden zien en dan pas er woorden aan koppelen. Dat zijn zogenaamde beelddenkers. En we kennen het cliché een beeld zegt meer dan 1000 woorden. En daarmee is goed voor te stellen dat beelddenken een zeer krachtig instrument is voor innovatie, maar ook voor persoonlijke ontwikkeling of organisatieverandering.

Op basis van ‘De reis van de held’ van Joseph Campbell heeft Manfred van Doorn het Double Helix model ontwikkeld. Een zeer uitgebreide route die ieder mens en organisatie  kan doormaken. Elementen van Spiral Dynamics en Theorie U zijn hierin herkenbaar.

Het is een zeer uitgebreid programma. En wat me nu zo aanspreekt aan dit materiaal is dat alles met behulp van filmbeelden wordt gebracht. Dat maakt het voor mij ineens toegankelijk. Het is dus ook niet voor niets dat op 11 november aanstaande in het filmmuseum in Amsterdam een achttal workshops rondom dit model wordt gegeven. Een mooi vooruitzicht.