Blog-pagina

Oh, die prachtige natuur toch weer

  • 7 juli 2008

De techniek ‘analogie natuur’ gebruikt de natuur als inspiratiebron voor oplossingen. De geckel is hier weer een prachtig voorbeeld van.

 

De gekko is in staat om met zijn kleefkracht tegen muren op te lopen of zelf aan het plafond te hangen. Hij heeft echter de pech dat deze kracht in water direct verdwijnt. Mosselen daarentegen kunnen met behulp van byssusdraden zich prima hechten aan een erg vochtige ondergrond.
Dus gingen wetenschappers van de Northwestern University in Evanston USA op zoek naar een plakband dat de kleefkracht van de gekko’s en mosselen combineert. Het resultaat is een tape die zowel onder als boven water perfect plakt. Zelfs na duizend keer loshalen heeft de plakband nog steeds kleefkracht. De naam was met de twee dieren als oorsprong snel gevonden. “We noemen het geckel.”

Zo zie je maar weer. De natuur kent veel oplossingen voor vragen waar wij mensen (bijna geheel van de natuur vervreemde wezens) mee worstelen. De aanschaf van een goede flora & fauna encyclopedie is dus een goede investering.