ArtSurfing

Moore ArtSurfing

  • 29 juli 2013

Het Rijksmuseum heeft er een grote attractie bij gekregen met haar vernieuwde tuinen; de groene buitenzaal. Deze zomer  staan ze vol prachtige beelden van Henry Moore. Vrij toegankelijk en  voorzien van heerlijke stoelen die je ook in Parijs terugvindt.

Mijn schetsboek staat vol met abstracte tekeningen die veel overeenkomsten vertonen met het werk van de Britse beeldhouwer. Het is daarom niet verwonderlijk dat we de zomerse aflevering van Artsurfing volledig doorbrengen in de tuinen van het Rijksmuseum.

Het was prachtig zonnig weer en gelukkig niet eens zo druk bij de beelden. Alle tijd om ze samen te bespreken en vervolgens ons vooral te focussen op ‘Large Reclining Figure’. Het beeld dat links naast de hoofdingang staat. De basis is een model dat Henry Moore al in de jaren dertig van de vorige eeuw had gemaakt. Een halve eeuw later werd het tot een monumentaal beeld uitgewerkt. Van alle kanten heeft het steeds een ander, eigen karakter.

werkbespreking

Door middel van snelle schetsen, 1 of 2 minuten slechts per keer, verkende ik het beeld van alle kanten. Vervolgens heb ik een schets als uitgangspunt genomen om verder uit te werken. Mieke Siemons had materiaal bij zich dat Henry Moore ook graag gebruikte in zijn tekeningen: krijt, aquarelverf en inkt. Het werd geconcentreerd werken, geen oog voor de soms nieuwsgierige toeristen. In het eindresultaat herken je  duidelijk het oorspronkelijk beeld van Moore. Spannend hoe mijn eigen gedachten zich met het beeld zijn gaan vermengen. Deze ArtSurfingles smaakt zeker naar Moore.

More more more