Blog-pagina

Hollands dieptepunt

  • 5 januari 2012

De zwanenzang van mijn favoriete tijdschrift viel vlak voor Kerst op de deurmat. Jammer dat een dergelijk tijdschrift het niet kan bolwerken. Het bevat wederom een paar mooie staaltjes van principes van Creatief Denken.

De in Genua gestrande Nederlandse dichter Ilja Pfeijfer is de vleesgeworden opvatting van Nietsche over het maken van kunst. Ik heb daar al eens een blog over geschreven. Hij praat niet over Apollo en Dionysus. Hij heeft z’n aantekenboekje in de aanslag, ’s middags op het terras. “Ik drink twee glazen en ga los.” ’s Ochtends bij een paar koppen espresso volgt het schaven en polijsten.

Winy Maas, een van de partners van architectenbureau MVRDV, spreekt verderop over The Why Factory. een dream machine voor wetenschappelijk onderzoek. Het is opgericht om vrij en groot te denken, los van regels en wetten. ‘Maar, waarschuwt Maas, de beste voedingsbodem voor visionair denken is een combinatie met de realiteit’.

Tot slot geeft de schrijver van reisverhalen Paul Theroux nog een interessante tip voor reizigers. ‘Lees een boek dat niets te maken heeft met de reis’. “Ik heb altijd veel baat gehad bij dat principe. Wanneer je bijvoorbeeld Madame Bovary leest terwijl je door India reist, krijgen zowel het landschap dat je door het treinraam ziet, als de tekst in het boek extra relief. Ze versterken elkaar door het grote contrast.”

Een mooi slotakkoord van een boeiend blad.