Blog-pagina

Het nachtlampje en het kladblok

  • 10 maart 2011

Essentieel onderdeel van een creatief persoon is het notitieboekje dat je altijd bij je draagt om plotselinge invallen op te kunnen schrijven. Die spontane creativiteit komt even plotseling op als dat ‘ie weer verdwijnt. Je moet ‘m daarom direct vangen als het verschijnt.

In het interview met Bart Chabot in de NRC van gisteren wordt het ook weer prachtig omschreven.  ‘Ik heb altijd voluit voor mijn werk gekozen. […] Voor het wonder van een gedicht […] die een totaal andere wereld oproept. Zestien keer per nacht het bedlampje aan en weer een regel in je kladblok schrijven. Yolanda [zijn vrouw] “Wat ben je toch aan het doen?” De eerste vier keer zeg je dat je naar de wc moest. Bij de tiende keer zegt Yolanda: “Ik moet morgen wel vroeg op hoor.” Ja, jammer, maar dit gedicht gaat voor.’

Uit een Amerikaans onderzoek kwam naar voren dat 63% van de respondenten aan gaf spontane creativiteit te ervaren in bed, rondom het slapen gaan en wakker worden. Bart Chabot is daarin dus geen uitzondering. Maar het is en blijft een prachtig fenomeen, waar ik graag soms wakker van lig.