Blog-pagina

Good Luck

  • 18 maart 2011

Op terugreis van een geslaagde bijeenkomst Open Space Beelddenken in Eindhoven, dook ik in het boekenweekessay van dit jaar Good Luck. Het fotoverhaal van Christine Otten en Erik Kessels leest prettig weg. Het verhaal is opgebouwd rondom de ‘gevonden’ foto’s van Erik Kessels. Ik ben dol op zijn verzamelingen foto’s. Ze lijken lukraak bijeen geraapt, maar zijn steeds een prachtige illustratie van creatief waarnemen.

Ook dit boekenweekessay (waarom wordt deze uitgave als essay betiteld?) is weer een helder voorbeeld van één van de vaardigheden van Creatief Denken. De andere twee belangrijke vaardigheden om tot Creatief Denken te komen zijn; flexibel associëren en verbeeldingskracht. En ook hier geldt Good Luck als een schoolvoorbeeld. Erik Kessels struint rommelmarkten af naar familie-fotoboeken. En een van die vondsten heeft de creatieve geest goed aangewakkerd.

De twee wetmatigheden voor een creatief denken-attitude zijn uitstel van oordeel en continu divergeren. Beiden zijn niet zichtbaar aanwezig. Dat is ook niet zo vreemd, omdat we kijken naar een afgerond eindproduct. Om ook dit soort creatieve processen goed te kunnen bestuderen moet je inzicht krijgen in al het voorwerk. Daarom vind ik bijvoorbeeld tentoonstellingen met veel schetsen en voorstudies van schilderijen zo boeiend. Je kunt dan zien dat een schitterend kunstwerk vaak het eindproduct is van een lange weg van zoeken, uitproberen en mislukkingen.