Blog-pagina

Geen komkommertijd dit jaar

  • 7 juni 2011

De EHEC-bacterie raakt onze tuinbouw enorm. Vanuit het oogpunt van innovatie is deze voedselcrisis interessant. De noodzaak tot verandering is in een klap enorm toegenomen. De kwetsbaarheid van onze voedselketen is wederom aangetoond, evenals het grote onzekerheidsgevoel bij de consumenten. Moeten we kinderen op school al bijna leren dat melk niet uit de fabriek komt, wij volwassenen raken ook steeds verder vervreemd van de moestuin. Wij denken al snel dat alles maakbaar is, inclusief volledig veilig voedsel.

Wanneer deze luchtbel ruw wordt doorgeprikt ontstaan direct allerlei vragen. Een paar voorbeelden uit de media:

  • Hoe kunnen wij een betere controle krijgen over de voedselketen?
  • Hoe moet de overheid omgaan met onzekerheden in deze tijd vol zeer actieve social media?
  • Hoe kunnen wij de natuurlijke weerstand van mensen verbeteren?

Ook de farmaceutische industrie moet naar aanleiding van de tauge-crisis haar bakens verzetten. Op Frankwatching is hier een interessant artikel aan gewijd.