Blog-pagina

Geef toeval de ruimte

  • 30 juni 2008

Het kookboek van zijn vrouw of hoe een ijsmachine een nieuwe ijstaart  ontwierp.

 In de ontwikkeling van het Ola-ijsmerk Viennetta zijn het twee toevallige omstandigheden geweest die uiteindelijk deze ijstaart hebben gemaakt voor wat hij nu is. NRC Handelsblad schreef hier afgelopen weekend over.

Allereerst viel het oog van ijsontwikkelaar Kevin Hillman op een kookboek van z’n vrouw met daarin een foto van Mille Feuille-gebak. Dit bracht hem op het idee om dunne laagjes ijs af te gaan wisselen met chocolade. Tijdens de technische uitwerking van dit idee spuwde op een dag, een verkeerd afgestelde machine, ijs in golflaagjes uit. En die golfjes bepalen, nu bijna dertig jaar later, nog steeds het zeer herkenbare gezicht van Viennetta-ijs.

Een goed voorbeeld van hoe associatief denken en toeval heeft bijgedragen aan het bedenken van iets nieuws. Dit toeval kun je niet oproepen, maar je kunt er wel voor openstaan. Dat is de kunst.

 Het artikel sluit af met een mooie uitspraak van een andere ijsontwikkelaar. “U wilt weten wat mijn droom is als ijsontwerper? Dat mij op een dag ook een Viennetta-toeval overkomt.”

Geniet van de zomer.