Blog-pagina

Doe eens wat vaker een stap opzij

  • 10 maart 2014

Het bevreemd me dat filosoof Bas Haring is gevraagd door wetenschapsorganisatie NWO om een essay te schrijven over onconventionele vormen van wetenschap. In de Volkskrant van vandaag staat een interview met hem. Daarin geeft hij voorbeelden van wetenschappers die dit bijvoorbeeld hakend de chaostheorie beter gingen begrijpen.

Voetstappen in zandBinnen het vak van Creatief Denken is het allang bekend dat het bewust opzoeken van zijpaden de kans op nieuwe ideeën sterk vergroot. Daar is geen essay meer voor nodig. Dit patroondoorbrekend denken geldt zowel voor de analyse van de situatie als voor de ideevorming. Door het centrale probleem vanuit verschillende perspectieven te benaderen, valt het licht er anders op en levert dit nieuwe inzichten op. In de divergentie is het ook een essentiële methode: breek bewust bestaande denkpatronen open. Je bent op zoek naar het nieuwe, dat ontdek je niet via de bestaande orde, aldus een zeer beroemd wetenschapper.

Ik heb hier al eens eerder verteld over de verschillende creatieve zones die bestaan. Pas wanneer je bereid bent je persoonlijke comfort zone te vertalen, ben je in staat radicalere vernieuwing te ontdekken. Een wetenschapper die niet bereid is zijn onderzoeksmethoden regelmatig zeer kritisch te toetsen en zijn eigen grenzen te verkennen en bewust (tijdelijk) te overschrijden, vindt naar mijn mening dan ook niet snel iets echt nieuws.