Blog-pagina

De pen gedoopt in creativiteit

  • 5 december 2011

Karel van den Berg was in de deskundigheidsopleiding van COCD altijd al een vorser. Als iedereen tevreden was, wilde hij graag nog een ander licht op de zaak werpen. Met recht de journalist dus. En een van het ouderwetse soort, een kritische journalist. Iemand die niet zomaar genoegen neemt met het antwoord, er wederhoor op toepast.

Karel is ook kritisch op z’n eigen beroepsgroep. De journalistiek is geen doorgeefluik van informatie, schrijft hij in z’n manifest ‘Nieuws, dat verzin je niet’. De journalist dient de relevantie te duiden en de informatie zo te presenteren dat het bij mensen beklijft. Zelfs als die een eitje staat te bakken. Tja, en zo’n houding vergt dan dus veel van het creatieve vermogen van de journalist.

Maar om de beroepsgroep niet alleen om de oren te slaan met een slappe werkhouding heeft Karel er direct ook een handboek bij ontwikkeld Bedenk eens wat nieuws. Een praktisch boek vol tips om tot meer en betere ideeën voor de journalist te komen. Maar het is ook zeker nuttig voor andere communicatie-professionals.