Blog-pagina

De nieuwe leerkracht #2

  • 28 juni 2012

Een beetje melancholisch kwam ik gisteren aan in Alkmaar. De laatste groep Pabo-studenten hielden hun eindpresentaties over de Creatief Denken in het basisonderwijs. Rob Bartels van InHolland heeft drie jaar lang steeds een groep enthousiast gekregen om hier onderzoek naar te doen tijdens hun eindstages.

Mijn gevoel sloeg echter snel om in blijdschap. Hier staan weer vier ware ambassadeurs van Creatief Denken in hun eigen klas. “Het sociaal klimaat is dankzij de oefeningen sterk verbeterd. Verschil van inzicht wordt niet meer weggehoond, maar met interesse ontvangen” aldus Bibi de Graaf.

Ook de aanwezige van stagebegeleiders van de school van Maaike Raven waren enthousiast. “We hebben nu een paar stagiairs gehad, maar die gaan weer weg. We willen onze eigen leerkrachten nu ook echt hierin gaan scholen. Onderzoekend leren staat bij ons centraal en daar past dit heel goed in.”

Wat heeft een leerkracht nodig om creatief denken succesvol in de klas in te zetten? Dat was de centrale onderzoeksvraag dit jaar. In eerdere Blog heb ik hier al 5 ingrediënten voor opgesomd. Gisteren kwamen daar nog een paar belangrijke elementen bij.

1) Creatief Denken moet op het curriculum een plaats krijgen, pas dan wordt er tijd ingeroosterd en kan het serieus worden opgepakt.

2) De leerkracht moet geholpen worden om de verwachtingen van een les goed in te schatten. Het is zo’n ander soort materiaal en vraagt ook zo’n andere instelling van de leerkracht dat hulp hierbij wenselijk is.

3) De leerkracht moet beschikken over een breed arsenaal van divergerende vragen waarmee de leerlingen geholpen kan worden om steeds breder en vrijer te gaan denken.

Gelukkig was David van der Kooij ook aanwezig. Hij is in Nederland een van de grootste voorvechters van Creatief Denken in het basisonderwijs. Hij is druk bezig met het uitwerken van een leerlijn. En tot die tijd kan iedereen in ieder geval inspiratie en oefeningen vinden op zijn blog vindingrijk.

Kortom, opgewekt vertrok ik weer uit Alkmaar. Er gebeurt veel rondom dit onderwerp en er zijn nieuwe contacten gelegd. Dus dit project krijgt zeker weer een vervolg.