Blog-pagina

Crimineel rondje

  • 12 november 2008

Het internet heeft ons leven veranderd. Het levert ook nieuwe vreemde gewoontes op. Zo kunnen we de neiging bijna niet onderdrukken om ergens op te klikken met de muis. Een kunstenaar die al jaren het medium internet als een belangrijk podium beschouwd is Han Hoogerbrugge. Een prachtig boek is onlangs over hem verschenen onder de titel ‘Modern Living’.

Hij herkende dit dwangmatige klikpatroon ook en vergrootte het enorm uit. Zo bouwde hij in een project genaamd ‘Hotel’ de mogelijkheid in om een personage op het hoofd te slaan. Deed je dit 50x dan verscheen de melding dat je ziek bent, zo ook na 100 en 150 keer. Zodra je meer dan 200 had geklikt op het hoofd kwamen er 2 vragen in beeld. Had je die goed dan won je een prijs. Binnen een kwartier had iemand dit ontdekt (!).

Dit voorbeeld deed me denken aan de creatieve denktechniek ‘Crimineel rondje’ waarin je je verbeeldt hoe een topcrimineel jouw vraagstuk zou oplossen. Je zou het ook de techniek van de antiheld kunnen noemen. Hiermee probeer je een oplossing te verzinnen die zo ontzettend fout is dat het weer goed wordt. Een techniek die altijd garant staat voor hilariteit. Als je iets fout doet, doe het dan goed fout. Dan komt er tenminste weer iets moois uit.