Blog-pagina

Creativiteit is leven

  • 29 maart 2011

Wat heb ik toch een heerlijk beroep. De komende drie dagen mag ik weer eens een groep mensen kennis laten maken met alle facetten van Creatief Denken, namens COCD. En hoewel ik het ken van vorige keren, is het ook steeds weer een verrassing om te zien wat de inzichten voor een veranderingen bij mensen teweeg brengen. Het is veel meer dan een kwartje dat valt. Het is een compleet nieuwe manier van in het leven staan.

Lekker op de bank wat tijdschriften doorlezend krijg ik dezelfde mededeling. Het Psychologie Magazine van deze maand laat de Britse onderzoeker Susan Greenfield aan het woord. “De mens is de enige diersoort die in metaforen kan denken. Laten we die vaardigheid koesteren. Het is dé eigenschap waarmee we de wereld beter kunnen begrijpen.” En ik wil daar aan toevoegen dat het niet alleen begrijpen is, maar ook verbeteren. Het gebruik van metaforen is een zeer krachtige creatieve techniek.

Ook Happinez verhaalt over de kracht van ‘verbeelding’ een ander belangrijk facet bij Creatief Denken. ‘Verbeeldingskracht is wat ons mens maakt: alle vormen van beschaving, alle uitvindingen, alle kunstuitingen en alle soorten vooruitgang zijn eerst in de verbeelding ontworpen en daarna tot werkelijkheid gemaakt.’ Laten wij mensen daar wel nederig bij blijven. Wellicht zijn we niet meer dan een doorgeefluik. De mooiste voordracht over dit thema is wel gegeven door Elizabeth Gilbert. Als je ‘m nog niet kent, kijk en geniet.