Blog-pagina

Bus-, bad- en bedsessies

  • 24 november 2008

Veel mensen krijgen hun beste ideeën zittend in de bus, tijdens het badderen of juist voor het wakker worden. Dit is een bekend fenomeen. In het interessante boek ‘Het slimme onbewuste’ van Ap Dijksterhuis staat dit vermeld en ook John Cleese refereerde er aan tijdens zijn keynote speech op het Creativity World Forum van vorige week.

Veel mensen weten van zichzelf wel ongeveer wat voor hen het best werkt en stellen zich erop in met vaste rituelen. Je draait je favoriete muziek of je maakt dagelijks een stevige wandeling. Op die manier probeer je het onbewuste bewust te activeren.
Van Dali was bekend dat hij in een stoel ging zitten doezelen met een lepel in z’n hand. Zodra hij in slaap viel, ontspande zijn hand en viel de lepel op een bord. Dali werd wakker door het geluid. En juist in dat doezelen, die voorfase van slapen, wordt veel gedroomd. Die dromen waren de inspiratiebron voor zijn kunst.

Het is goed om na te gaan welke manier voor jezelf het meest geschikt is om je gedachtestroom een handje te helpen. Voor mij geldt in ieder geval dat hardlopen mijn creativiteit stimuleert. Bijkomend voordeel is dat het nog goed is voor het lijf ook.
Wellicht is het een aardig experiment om een aantal gelijkgestemden te verzamelen en samen een zogenaamde bussessie te organiseren. Je neemt bewust een bepaald vraagstuk in gedachte, laat de groep schijnbaar doelloos rondrijden om vervolgens bij terugkomst de ideeën te oogsten.
Wie heeft al eens ervaring opgedaan met een dergelijke sessie?