Blog-pagina

Breken is nodig

  • 27 januari 2012

Gisteren was de feestelijke afsluiting van de eerste ronde van het project Crenovatie. Zeven teams studenten van Saxion hebben tijdens hun half jaar stage de toolbox voor innovatie in het MKB getest. Dit open source instrument is nu online beschikbaar op Crenovatie.

Er valt nog best wat te verbeteren. En een nieuwe groep studenten staat ook al te trappelen om de volgende verbeterslag aan te gaan brengen. Maar met een toolbox alleen ontstaat er nog geen innovatie. Het gaat om de mentaliteit ten aanzien van ontwikkeling.

Deze boodschap mocht ik, samen met twee andere Kreanet-facilitators, in Hengelo vertellen. Mooi geïllustreerd door een verhaal van Eekhoorn en Mier. De grote helden uit de boeken van Toon Telegen.

Han van der Meer van Saxion vatte het ook mooi samen aan de hand van de verschillende stage-projecten. Ieder team kwam vroeg of laat op een breekpunt. Je denkt dan dat het nooit meer goed komt. De kunst van innoveren is nu juist om dit breekpunt op waarde in te schatten.

Achter die ‘zwarte wand’ ligt de toekomst. Laat je niet afschrikken door de hoogte van de problemen. Weet dat je hier doorheen moet. Dit doorbraakmoment is het begin van veel mooie nieuwe zaken.