ArtSurfing

Stap voor stap naar de vervolmaking

  • 21 maart 2013

Ooit begon ArtSurfing met de “onmogelijke vraag” ‘Hoe kan ik mezelf uitdagen om elke dag een tekening te maken en wekelijks een schilderij?’ Ruim twee jaar later kan ik concluderen dat elke dag een tekening wel kan, mits mijn schetsboek in het zicht ligt. Iedere week een schilderij is niet echt realistisch. De afgelopen weken heb ik tijdens mijn wekelijkse schilderles bij Fokelien Faber gewerkt aan een drie-luik.

We begonnen met heel veel snelle schetsen van een mannelijke en een vrouwelijk naaktmodel. Daarna was het een vrije opdracht: maak een drie-luik met een man en vrouw met als thema …. elkaar. Het voorvoegsel mocht je zelf er aan toevoegen. Na de eerste avond stond het geheel al aardig in de steigers.

schetsvorm

De compositie was min of meer bepaald, de kleuren en het thema ‘voor elkaar’ was ook gekozen. Er klopte voor mijn gevoel ook nog een heleboel zaken niet, maar daar kon ik de volgende dinsdagavond aan werken.

semi klaar

Het lijnenspel op de achtergrond vond ik een goede toevoeging op de tweede avond. Het 3-luik begon meer karakter te krijgen. Elk deel was afzonderlijk interessant genoeg en vormt samen ook een mooie eenheid. Natuurlijk moest de rug van de man in het rechter deel nog opnieuw worden geschilderd. Daar had ik de derde avond nog tijd voor.

Het mooie van zo’n lange tijd werken aan een kunstwerk is dat hoe dichter je bij de voltooiing komt, hoe meer tijd je besteedt aan kijken en hoeveel minder je daadwerkelijk schildert. Maar dat kijken moet wel met veel sensitiviteit gebeuren. Anders gezegd, de logica mag niet de boventoon gaan voeren. Dit drie-luik is wel het product van blijven zoeken, zonder te weten waar naartoe gewerkt moet worden. Het mooiste bewijs hiervan kwam op de afsluitende avond.

Ik was niet tevreden over de achtergrond. Het lijnenspel is goed, maar de uitvoering nog niet optimaal. Misschien moest ik de lijnen wel heel strak en precies gaan maken waardoor de wolligheid van de lichamen versterkt zou worden. En welke kleur zou het ‘parket’ moeten krijgen? Ik besloot een aantal tinten maar eens op een doek uit te proberen. Het effect was betoverend. Die kleurvlekken bleken precies het antwoord te zijn op de vraag over de aanpak van de achtergrond.

bijna klaar

Voorlopig moet ik er maar eerst weer een tijd naar het werk gaan kijken. Ik zit namelijk met nog een gevoel. Moet die witte band bovenaan zo blijven? Ik vind nu dat ik nog te lang van rechts naar links moet kijken voordat er iets gebeurt. Het drie-luik is nog niet helemaal voor elkaar.