ArtSurfing

Armando in het bos

  • 9 november 2011

Vandaag bracht Artsurfing mij de intensieve ontmoeting met Armando. Allereerst ben ik naar het Armando-museum gegaan in Amersfoort. Van mijn docente had ik de opdracht gekregen om een werk uit te kiezen en die uitgebreid te analyseren. Het werd de Waldrand van 16-12-83.

De bomen ontbreken. Wat overblijft is het gevoel dat tussen de stammen hangt.

Zo’n studie van de formele en emotionele aspecten van een schilderij zorgt toch steeds weer voor een ware verdieping van mijn waarneming. Hoewel ik toch al de tijd neem voor een kunstwerk is deze manier van kijken toch wel veel intenser. Zeker om het vervolgens ook nog samen met Mieke nogmaals te bespreken.

Daarna zijn we naar kamp Amersfoort gegaan. De plek die zoveel voor Armando heeft betekend. We zijn in zijn voetstappen getreden en hebben zelf op die plek gezocht naar ‘schuldig landschap’.

Heftig om te doen. De plek draagt zoveel betekenis, het thema is zwaar en dan mag je bijna niet aan de rand van dat bos gaan staan schilderen. Het was zeer de moeite waard en ik ga zeker nog verder met dit materiaal.