Blog-pagina

Wetenschap buiten de paden

  • 14 januari 2013

Wat achterstallig leeswerk bracht me van het weekend bij een artikel over de handel en wandel van Robbert Dijkgraaf bij het Institute for Advanced Study, in het Kerstnummer van Vrij Nederland. Heerlijk om te lezen hoe creativiteit daar door alle hoofden, kamers en structuren waait. Denken buiten de gebaande paden is daar een manier van leven en werken.

Een mooie uitspraak als manager vind ik dan ook: “We doen het hier voor de lange termijn. Als iemand het bos inloopt en er pas na tien jaar weer uitkomt, moet ik niet nerveus worden. Hier krijgen alle wetenschappers de gelegenheid om niet met een trend of een mode mee te doen en te werken vanuit een innerlijke drijfveer.”

Die zekerheid dat dit de juiste route is spreekt me aan. Natuurlijk hoor ik ook wel de onzekerheid. Je zult maar tien jaar moeten wachten… Uit alle recente studies over creativiteit komt steeds naar voren dat de intrinsieke motivatie om een bepaald vraagstuk op te lossen, de allerbelangrijkste succesfactor is. Je kunt het een beetje stimuleren van buitenaf, maar je persoonlijke drive is toch allesbepalend.