ArtSurfing

Vlakken- en lijnenschilders

  • 11 oktober 2012

Je hebt talige mensen en beelddenkers. Die laatste groep ziet bij het woord honddirect een bepaalde hond in gedachten door het gras rennen. Bij schilderen heb je ook lijnen- en vlakkenkijkers. Mijn geliefde schilder Constant was een duidelijke vlakken-schilder.

Afgelopen les modelschilderen stond volledig in het teken van vlakken. Waar we vorige lessen begonnen met schetsend schilderen, was nu de opdracht om een brede kwast te pakken en eerst maar eens het model in vlakken op te zetten.

 grove schets

Omdat de eerste opzet even moest kunnen drogen, werkte ik parallel aan een andere. Dit heeft als bijkomend voordeel dat je ook steeds weer afstand neemt tot je werk. Je kijkt weer fris naar je schets als je aan de tweede ronde begint.

Met een smallere kwast ga je weer aan de slag. Eigenlijk schilder je opnieuw het complete portret. Dezelfde bewegingen en accenten gericht op het plaatsen van vlakken, alleen met een dunner penseel. Daardoor ontstaat er vanzelf meer detaillering en diepte in het werk zonder dat het krampachtig schilderen wordt.

 fijner vervolg

Nu ze zo onder elkaar staan zie je wel de ontwikkeling in het schilderij. Toch was ik erg verbaasd toen ik na de tweede ronde even in mijn camera keek om nog eens naar de grove schets te kijken. “Zit die schets hier onder?!?”

Ik weet niet of ik nu een typische vlakkenschilder ben, maar deze manier van werken bevalt me uitstekend.