Innovatie

Verbouw die garage maar

  • 5 januari 2015

Hij schreef biografieën over de creatieve grootheden Albert Einstein, Benjamin Franklin en Steve Jobs en kan dus met recht uitspraken doen over hoe creatieve genieën tot hun ideeën komen. De Volkskrant noemde het boek ‘De uitvinders‘ van Walter Isaacson dit weekend een hommage aan de nerds.

garage AppleEen belangrijke conclusie is dat het stereotype beeld van de uitvinder teruggetrokken in een garagebox niet klopt. De eerste computers zijn niet in achterkamertjes door zonderlinge types ontwikkeld. In het boek worden twee teams als de grondleggers van het informatietijdperk aangewezen. En de digitale revolutie is zeker teamwerk. Isaacson vroeg Jobs op zijn sterfbed naar het product waar hij het meest trots op was. “De Macintosh, de iPhone? Nee, hij zei: het is moeilijk een goed product te maken, maar het is nog moeilijker een team te maken dat goede producten blijft maken. Mijn favoriete product is het bedrijf apple’.

In het boek wordt er gesproken over samenwerken versus individualiteit en over kennis en geknutsel. Voor mij als bedenker van de Enquete Innovatie klimaat is dit geen nieuws. Nog meer, soms tegengestelde, aspecten zijn belangrijk om een gunstig innovatieklimaat te scheppen. Daarover praat ik graag verder met u. En wie deze maand een dergelijke diagnose door ons laat opstellen krijgt natuurlijk dit prachtige boek cadeau.