Blog-pagina

Vakantieboek leestip 3

  • 18 juli 2012

Vandaag verschijnt dan officieel ‘Orkestratie van Effectuation’ van Thomas Blekman en Rosemarie Konijnenburg. Dit boek is het vervolg van ‘Corporate Effectuation’. Daarin werden vijf kernkwaliteiten van een ware ondernemer gepresenteerd.

1) Start niet noodzakelijk met een vooropgesteld doel. Begin met wie je bent, wat je weet en wat je kent.
2) Investeer niet meer middelen dan je wilt riskeren.
3) Creëer een netwerk van zichzelf selecterende stakeholders die elk voor zich ook niet meer investeren dan zij zich kunnen veroorloven.
4) Sta open voor verrassingen en benut ze in je voordeel niet als obstakel.
5) Wacht niet op het geniale plan, maar co-creer de toekomst met partners die je zelf hebt uitgekozen en binnen je eigen scope.

Het aardige van dat je de auteur kent is, dat je voor de publicatiedatum al over het boek kunt spreken. Dit naar aanleiding van een interview in Managementboek. “Met deze Effectuation principes start je met wie je bent, wat je hebt en wie je kent. En dat is, zeker binnen grote bedrijven, heul veul.” aldus Rosemarie.

“Veel expertise, veel middelen, veel connecties met partijen die willen samenwerken. En vervolgens ga je met wat je hebt nagenoeg risicoloos ontwikkelen. Co-creëren met partijen/klanten die commitment afgeven en mee-investeren. In processen waarbij de markt direct betrokken wordt (iteratief proces, klant betrekken in het validatietraject). Vervolgens meteen nadenken hoe je dit op kunt schalen en voila… Geen miljoenen investeringen op voorhand maar lean en mean aan de slag met miljoenen en heel veel nieuwe energie als resultaat.”

Als ik haar zo hoor, gaat het dus bij ondernemen niet meer over lef en risico’s durven nemen, maar om gewoon doen. Dat klinkt heel simpel… en dat is het dus ook. Als je dit boek leest wordt het volgens mij een onrustige vakantie. Je wil aan de slag, want je hebt de kansen gewoon voor het oprapen.