Blog-pagina

Snel meer aandacht voor incubatietijd

  • 13 december 2012

Gun jezelf enige distantie en het beeld wordt plotseling helderder. Dat is de kracht van incubatie. Onze tijd kent grote vraagstukken en veel hectiek. Sinds 2008 belanden alle bekende economische modellen in de prullenbak. Samenwerkingsverbanden waren al langer aan het eroderen. Of het nu om het Warschaupact gaat of om ons ooit volprezen poldermodel, om maar over de EU te zwijgen.

De wet van Moore zegt dat iedere 18 maanden de snelheid van computers verdubbelt. Deze evolutiesnelheid van computers heeft ons veel goeds gebracht. Het heeft er ook mede voor gezorgd dat onze maatschappij zoveel meer snelheid heeft gekregen.

Door die haast komt incubatietijd wel ernstig in de verdrukking. Ik merk dat zelf ook in processen bij klanten. Er moeten zo snel mogelijk oplossingen worden bedacht. Verbetertijd is er bijna niet zodra een potentieel antwoord is geformuleerd. Dat is zonde. Vaak ligt ‘nog iets beter’ juist om de hoek en moet je daar net wat langer voor zoeken.

Mijn zeer gewaardeerde collega Marcus Geers heeft me de creatieve techniek ‘Het Salon’ geïntroduceerd. Veel aandacht voor stilte waarin reflectie kan plaatsvinden. Zeer effectief. Je hoort de hersenen van de deelnemers bijna kraken en pruttelen. Het resultaat zijn meer doorwrochte bijdragen. De divergentie kost wel wat meer tijd, maar je winst zit in een snelle convergentie.