Blog-pagina

Regeren is stimuleren

  • 26 september 2011

Aanvankelijk was ik verheugd door de vorming van het nieuwe ministerie. Landbouw raakte zijn autonomie kwijt en Innovatie werd in het spotlicht gezet. Een enorme verandering voor ons kleine landje dat groot is geworden door landbouw.

Inmiddels is mijn enthousiasme geheel bekoeld. Niks geen plannen die parallel lopen met deze organisatie-verandering. Alleen maar afbraak. En dan een minister die vorige week stelt dat ‘stimuleren gelijk staat aan gokken met de schatkist’.

De opiniepagina in het FD van vandaag laat gelukkig alvast wat tegentonen horen. Hopelijk gaat het debat over de begroting van EL&I straks wel over kansdenken in plaats van over pappen en nat houden. Innoveren staat gelijk aan het nemen van risico’s. Als je bij voorbaat weet wat de uitkomst zal zijn, is er geen stimulans meer nodig vanuit de overheid.

Misschien komt het toch allemaal nog goed met ons landje. Met ironie denk ik dan aan de uitspraak van Pablo Picasso: ‘The act of creation begins first of all as an act of destruction.’