Blog-pagina

Poep, pies en sex

  • 19 september 2011

Vorige week mocht ik weer een 3-daagse basistraining Creatief Denken geven voor COCD. Een gevarieerde groep met veel leergierigheid. Eén van de “geheimen” bij het creatieve proces die ik kon onthullen is die van de zogenaamde ‘poep-pies-sex-fase’.

Als de vaart er een beetje in zit, komt deze fase altijd wel een keer voorbij. Deelnemers durven steeds meer te zeggen, het oordeel wordt even uitgesteld. En dan slaat de meligheid toe… De fantasie slaat compleet op hol en niets is meer te gek. Het is als facilitator cruciaal om te voorkomen dat iemand dan roept “Jongens, mag het weer even serieus.”

Op zich een best begrijpelijke reactie, maar tijdens een creatief proces vrijwel zeker fataal. Iedereen wordt door een dergelijke opmerking weer teruggeduwd in zijn normale denkpatronen. En weg is de kans op bijzondere, nieuwe en anders-dan-anders ideeën.

Tom Barman, voorman van dEUS verwoordde het in een interview in NRC dit weekend ook mooi. Echt goede dingen zijn méér dan wat ze lijken te zijn. […] Om die te vinden moet je alles durven. Je moet dingen spelen waarvoor je je eigenlijk schaamt; domme, rare dingen, totdat je ineens iets doet wat je niet had verwacht.  “Want zo werkt het: vlak voordat je fantastisch bent, ben je hopeloos slecht.”

Mooie nieuwe CD trouwens: Keep you close.