ArtSurfing

Oude meester met een jonge geest

  • 16 maart 2012

De geheimen van Paul Klee zijn gisteren een beetje ontrafeld tijdens de ArtSurfingles. Ter voorbereiding op de les moest ik met mijn zoontjes gaan schilderen (zie Opdracht 9). De kunstwerken kent een beeldtaal die de Duitse kunstenaar uit de eerste helft van de vorige eeuw wetenschappelijk heeft bestudeerd.

In zijn pedagogisch schetsboek heeft Klee zijn ontdekkingen samengebracht voor studenten van Bauhaus. Het is geen boek vol wiskundige formules, het blijft dichtbij alledag. Een ‘wandelende lijn’, een waterval en spieren worden bijvoorbeeld als basismateriaal gebruikt.

Met dit theoretisch kader in het achterhoofd heb ik een transfertechniek geoefend die Klee veel gebruikte. Tegelijkertijd introduceerde Mieke Siemons me in de beginselen van het zelf verf maken. Konijnenbotjeslijm als basis voor verf. De schilder als de ware alchemist.

Een glimp

Het mooie van Paul Klee is dat hij de spontaniteit van kindertekeningen heeft weten te vatten in perfecte composities. Elke lijn is doordacht en zijn technieken zijn verre van naïef. Een sterke combinatie voor succesvol creatief denken. De volgende ArtSurfingles gaat natuurlijk naar het Cobra-museum om de meesteerwerken van dichtbij te bekijken.