ArtSurfing

Opdracht 10

  • 17 april 2012

ArtSurfing streek vandaag neer in het Cobra Museum. Het begon met een kijkopdracht. Lees geen teksten, laat je leiden door het lijnenspel en materiaalgebruik. Kies een schilderij uit en beschrijf wat je ziet en denkt. Lees daarna de titel en kijk wat dit voor nieuwe informatie geeft.

Mijn oog viel op een eenvoudig werk. ‘Hij heeft meer ruimte nodig’ was mijn eerste gedachte bij het schilderij. Daarom zijn er twee stroken boven en onder bij geplakt. Zwarte lijnen op bruine achtergrond. Dik penseel voor de lijnen en ’t bruin is als een aardlaag, zonder veel dieptewerking. De figuur is gevallen/geraakt en wanhopig. Een deel leeft nog door (benen) en een deel sterft al (borst).

Metamorfoses: de val van de bijbelse slang, 1940.

De titel geeft me geen extra informatie. Wel doet het me ook denken aan de Aboriginal Art. In mijn artistieke CV heb ik hier ook aandacht aan geschonken. Het is dus niet helemaal vreemd dat ik dit werk uit heb gekozen.

We hebben ook zelf zitten schetsen. In lijn met het werk van Klee. De punt die gaat wandelen, een lijn wordt en daarna pas een betekenis krijgt in de compositie. We hebben elkaar geschetst, in 1 lijn. Het potlood mocht niet van het papier. Het is best even spannend, want mensen kwamen bij ons kijken. Ik was het gelukkig wel snel vergeten. Verzonken in mijn wandelend lijnenspel.

De opdracht is ook om door te gaan met dit schetsen in 1 lijn op A3 formaat. De studie-objecten zijn onzer beiden avatars op Twitter. Ieder minstens 20x.

Een tweede opdracht is om minstens eenzelfde aantal kreukelschetsen te maken. Verkreukel een stuk papier en teken vervolgens de vouwen “over”. Experimenteer met verschillende papiersoorten.

Tot slot mogen er tien schetsen uit de grote stapel van 10-minuten schetsen, uit de vorige opdracht, gekozen en voorzien worden van een titel.

Per post ontvang ik ook nog een nieuwe opdracht. Ook spannend.