ArtSurfing

Materiaal wijst de weg

  • 15 oktober 2012

Afgelopen zaterdag een workshop Materiekunst gevolgd via KNOCKaRT met als inspiratiebron Anselm Kiefer. Een kwart eeuw geleden was ik zwaar onder de indruk van zijn werk geraakt op de tentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam. Zijn thematiek, manier van werken (taal en beeld) en materiaal (alles!) zijn me blijven boeien.

En nu mocht er zelf mee aan de slag. We begonnen met allerlei materiaal eerst eens met je ogen dicht te bevoelen. De vettigheid van wol en stroefheid aan je vingers van ijzer. Vervolgens begon de interactie met materiaal, vorm en compositie. Het mocht geen collage-techniek worden. Smeersels en mengsels uitproberen en kijken of het blijft hechten.

Voor de lunch moest de achtergrond of huid van je werk klaar zijn. Kiefer en ook Armando, stuurde me direct richting het thema ‘schuldig landschap’. Iets dat regelmatig in mijn werk boven komt.

De compositie had ik redelijk snel. Het werk zat ‘m vooral in de details. Het werd een middag stoeien met touw, zand en de hoogte van de horizon. Nog tijdens de nabespreking bleef ik aanvullen.

 Vuurvliegjes

Tevreden over het eindresultaat nam ik het werk mee naar huis. De volgende middag kwam ik tot het besluit dat de gekleurde banen onderaan toch nog grotendeels wit overgeschilderd moeten worden. Dit inzicht is een kwestie van ‘kill your darlings’. Ik vind het een schattige handdoek, maar hij past toch niet in het geheel. In dit geval is het dus een keer dat materie me de verkeerde kant op wees.