Blog-pagina

Innovatief ondernemen

  • 17 januari 2012

1900 pagina’s vol plannen om Nederland innovatiever te maken, zijn ingeleverd bij het ministerie van EL&Innovatie. Pff, je moet ze maar allemaal gaan lezen.

Op zich prachtig dat, verdeeld over negen sectoren, bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen gezamenlijk zoveel plannen hebben ontwikkeld. Dit kabinet wil Nederland binnen tien jaar in de top 5 van kenniseconomieën krijgen. Ik ben blij met zo’n ambitieuze doelstelling.

Het enthousiasme waarmee de plannen zijn bedacht, maakt me ook een beetje sceptisch. De rest van het Financieel Dagblad staat ook vandaag weer vol met de kommer en kwel in het bedrijfsleven. Deze innovatiepot kan daarom ook een interessante prooi zijn om bestaande financiële gaten te vullen.

Je moet dus ook echt al die pagina’s gaan lezen om te beoordelen of de plannen ook echt voor innovatie zorgen. En om Nederland in de Top 5 te krijgen volstaat operationele innovatie zeker niet. Het moet vooral bol staan van plannen voor nieuwe businessmodellen. Daar zit de echte vernieuwing waarmee je voorsprong kan opbouwen op anderen en dus plaatsen kan stijgen op een ranglijst.

En dat betekent lef tonen. Maar ja, de verantwoordelijk minister zei nog geen half jaar terug dat ‘stimuleren gelijk staat aan gokken met de schatkist’ en dat hij daar geen trek in had. Ik ben dus benieuwd welke lobby het uiteindelijk in Den Haag gaat winnen.