Blog-pagina

Het ideeëntoestel

  • 10 januari 2013

Ik ben fan van David van der Kooij. Met schier onvermoeibare energie zet hij zich in voor meer aandacht voor creatief denken in het primair onderwijs. Ooit is het begonnen met het concept Kiem. Een reisbureau bood ontdekkingstochten aan naar het eiland Kiem. De kinderen stonden daar spannende opdrachten en verrassende inzichten te wachten. David ging zelf verkleed als tovenaar mee op reis.

Daarna kwamen Marja en Moes. Twee wijsneuzen die in een lesprogramma verschenen en de kinderen aanzetten tot brainstormen. Je zag de kwaliteit omhoog gaan van het materiaal. De nieuwste verbeteringsslag die hij heeft gemaakt heeft zelfs een heuse ontwikkelingslijn ‘Creatief Denken’ opgeleverd.

Momenteel wordt het 18-delig lespakket op drie verschillende scholen getest. Eind van de maand zijn die resultaten bekend en worden de puntjes op de i gezet. Wat mij betreft mag het vervolgens door alle basisscholen in Nederland worden geadopteerd. Het is echt een lespakket waar de leerkracht zonder veel voorbereiding direct mee aan de slag kan. Het enige dat daarnaast nog telt is de houding van de leerkracht zelf. Deze moet, net als de leerlingen, bereid zijn het avontuur aan te gaan. Pas dan gaat het ideeëntoestel echt hard aan de slag. Succes verzekerd.