Blog-pagina

Hollandse trendwatchers

  • 21 september 2012

Geen Lidewij Edelkoort in de Vrij Nederland van deze week, wel acht meer “aardse” trendwatchers. Korte schetsen van elk en een uitgebreider interview met de beste: Wim de Ridder. Een aardig artikel om te lezen.

Hij doet een paar mooie uitspraken over de nabije toekomst. Er zijn drie nieuwe golfbewegingen die in aanmerking komen om de periode na 2020 te gaan domineren; schone technologie, genetica en de energiemarkt.

Vooral die laatste vind ik spannend. Parallel aan de ontwikkelingssnelheid van de chip (de Wet van Moore) gaat ook de prijs van zonnepanelen de komende jaren drastisch zakken. Dit leidt er toe dat je straks met je eigen zonnepanelen goedkoper en schoner energie opwekt dan een electriciteitscentrale.

Als consument heb je daardoor ineens heel veel meer zelf in de hand. Energie is geen schaars goed meer. Combineer dat met uitspraken als ‘biologisch afbreekbaar en heel goedkoop wordt normaal’ en ‘precisiegeneeskunde maakt de gezondheidszorg goedkoper’ en het levert een zeer optimistisch toekomstbeeld op.