Blog-pagina

Het Unilever-experiment

  • 7 januari 2013

Vorige week stond een artikel het het FD over de vernieuwingsdrift van Unilever voorman Paul Polman. Het mag met recht een experiment worden genoemd, want voor zover ik weet heeft nog nooit een multinational zich zo overtuigd voorstander getoond van vergaande verduurzaming van de organisatie. ‘Verdubbel de omzet en halveer de ecologische voetstap’.

Met zeer veel belangstelling las ik het artikel. Vanuit de theorieën over innoveren heeft hij alvast een paar zeer goede stappen gemaakt. De eerste is het stellen van heldere doelen en planningen. Mensen worden centraal gesteld in plaats van systemen. Verandering wordt beloond, hoewel ik ook lees dat de negatieve vorm ook nog steeds bestaat hoewel die aantoonbaar niet werkt.

Jammer dat er niets kon worden vermeld over de medewerkerstevredenheid, want die is essentieel voor het welslagen.  Als het Unilever lukt om de transitie volledig te maken is dit natuurlijk top. Dan kan niemand zich meer  verschuilen achter schaalgrootte. Ik zal het experiment met belangstelling blijven volgen.