Blog-pagina

Een goed begin is het halve werk

  • 14 april 2011

Deze week ben ik op CREA. Het creativiteitscongres in Sestri Levante, Italië. Naast workshops van allerlei aard, volg ik het programma ‘Look again’. Hierin concentreren wij ons op de eerste fase van het creatieve proces; analyse van de situatie en het benoemen van de juiste startvraag.

Hoewel we pas goed een halve dag op weg zijn heb ik al heel veel nieuwe inzichten gekregen en prachtige technieken geleerd om met groepen veel diepere observaties te maken over de probleemsituatie. Op 10 juni organiseert COCD ‘Best of CREA’. Deelnemers zullen daar hun ervaringen uit Italië delen. Noteer de datum alvast en meld je aan op: cocd.org

En één ding staat voor mij nu al vast. Ik zal meer dan ooit gaan pleiten voor meer tijd voor een goede start. Hoe vaak wordt een sessie niet gedomineerd door tijdsdruk. Om vervolgens de resultaten van een sessie te wegen zonder het dictaat van de klok.

We kennen gezegdes als ‘bezin eer ge begint’ en die uit de titel van deze blog. Ik denk dat het zelfs nog meer is dan de helft. En vooral de afstemming tussen alle deelnemers is cruciaal. Heeft iedereen echt helder dat we het over hetzelfde vraagstuk hebben? Die vraag verdient meer aandacht. Te vaak denken we dat de situatie duidelijk is en komen we halverwege er achter dat er toch grote verschillen bestaan qua opvattingen. Dat is pas zonde van de tijd.