Blog-pagina

Dromen

  • 12 februari 2008

Wat is het beste moment op de dag om zo vrij mogelijk te associëren? Is dat ’s ochtends, rond theetijd of om middernacht? Het is tijdens je REM-slaap aldus het februarinummer van Psychologie Magazine.
Misschien is het aardig om dit experiment eens zelf uit te proberen. Maak je partner wakker juist wanneer deze in de REM-slaap verkeert. Dit is te herkennen aan het snel heen en weer gaan van de ogen. Ook als ze dicht zijn kun je dit zien gebeuren. Tijdens deze periode van de slaap droom je het meest.
En als je iemand wakker maakt dan duurt het even voordat de hersenen zich hebben aangepast aan de nieuwe situatie. In deze zogenaamde droomfase blijken we heel los te associëren. Lees woorden voor van een lijst en vraag de persoon hier direct op te associëren. De associaties zullen een stuk creatiever zijn dan wanneer je dezelfde woorden op een wakker moment voorhoudt.
Deze hyperassociatieve staat tijdens de REM-slaap verklaart waarschijnlijk ook waarom we in onze dromen van die merkwaardige sprongen kunnen maken. Terwijl je als dromer de logica ervan vaak wel begrijpt. Leg dus voortaan toch zeker een notitieblokje naast je bed. De ingevingen kunnen later  van pas komen.