Blog-pagina

Neem de regie ter hand

  • 28 januari 2013

Filmfestival Rotterdam draait op volle toeren. Tien dagen lang wordt het leven en de maatschappij becommentarieerd en verteld door de lens van een camera. Voor mij ieder jaar weer een heerlijke oase om minimaal een dag in te vertoeven. Het is ook een mooie gelegenheid om een interessant boek aandacht te geven: ‘De coach als regisseur‘ van Rozemarijn Dols en Belia van den Berg.

Ik ken Belia als een kei in groepsprocessen en Rozemarijn heeft een boek over creatieve werkvormen geschreven. Een krachtig duo dat vele films heeft verslonden en ze vervolgens heeft uitgestrooid over het brede vakgebied van coaching en leiderschap. De basis wordt gelegd door middel van Spiral Dynamics. Een ontwikkelingstheorie waarin acht fasen in elkaar overlopen. Iedere fase kent z’n eigen dynamiek, leiderschapsstijl en normen en waarden.

Elk onderwerp wordt door middel van filmfragmenten geïllustreerd en je wordt uitgenodigd om desbetreffende film te bekijken en als interventie tijdens coaching in te zetten. Gelukkig wordt in een apart hoofdstuk stilgestaan bij de praktische zaken die eer bij komen kijken wanneer je filmfragmenten legaal wil inzetten. Het rippen van een DVD bijvoorbeeld.

Ik heb wel af en toeOp de regisseursstoel wat moeite met de verschillende hoofdstukken en thema’s die worden aangesneden. Maar ik geniet altijd van films. Mijn aandacht gaat in dit boek dan ook steeds als eerste uit naar de gekozen films. In tweede instantie lees ik  over de context waarbinnen de films worden geplaatst. En zo leer ik steeds weer wat over groepsdynamica, leiderschapsstijlen en reflecteren.