Blog-pagina

Buiten de perken denken

  • 30 september 2008

“Als je een grote creatieve prestatie moet leveren, helpt het als er paarden in de tuin staan”. Dit zegt de toetsenist van Bløf over de totstandkoming van hun nieuwste cd ‘Oktober’.  Nou hoeft het echt niet altijd in de luxe van een locatie te zitten, maar voor het succes van een creatieve sessie is de ruimte wel een van de belangrijke succesfactoren.

Zeker bij onervaren deelnemers aan een brainstorm is het van belang om ze op een veilige manier mee te krijgen in het  ‘buiten de perken denken’. Je moet kennis nemen van het fenomeen Creatief Denken en vervolgens moet je een beetje aan de hand meegenomen worden zodat je ook je hoofd open wil zetten. Hierbij kan de omgeving stimulerend werken om tot concrete actie over te gaan.

Ook meer ervaren brainstormer hebben een aanloop nodig. De beslommeringen van alledag mogen even afgeschud worden en de sfeer moet zodanig zijn dat je ook bereid bent om jezelf in het avontuur te storten. De locatie kan dit proces flink versnellen. De wellicht onbekende locatie laat je bijvoorbeeld ook daadwerkelijk reizen naar het onbekende. En je lotgenoten en reisleider versterken als het goed is je bereidheid tot deelname.

Bløf had een Iers landhuis vol mooie meubels en schilderijen (en met paarden op het gazon) uitgekozen voor een creatieve eruptie. Ik wil hier niet betuigen dat brainstormen alleen in weelde goed kan tieren. Maar een vergaderruimte waar zojuist het wekelijks teamoverleg plaatsvond is minder geschikt. Het kost dan zeker extra energie om die sessie een vliegende start te geven. Gelukkig heb je meer stemmingmakers tot je beschikking zoals licht en muziek. Misschien is de nieuwste cd van Bløf hiervoor wel heel geschikt.