ArtSurfing

50 kleuren sneeuw

  • 18 januari 2013

Artsurfing ging vandaag natuurlijk over sneeuw. “Welke kleuren heeft de sneeuw buiten” was de openingsvraag. Eerlijk gezegd zag ik niet veel meer dan wit en grijs. “Ja, licht-donker contrast is duidelijk, maar verder…”. Schilderijen van Monet werden er bijgehaald om de ruime kleurschakeringen van sneeuw te illustreren. Bij nadere bestudering begon ik blauw en geel te zien. De atelier-opdracht was dan ook om sneeuw te gaan schilderen met de contrasterende kleuren blauw en oranje.

Met mijn neus op het papier en lekker stoeien met de verf. Dit vraagt een zeer subtiel spel van kleuren mengen. Een penseel uitwassen in water dat daarvoor oranje was geworden kon al teveel zijn. Een blauwe achtergrond die vervolgens met wit gemengd wordt en waarbij de hardheid van de kwast ervoor zorgt dat dunne lijntjes kleur door het wit heen komen. Precies genoeg.

Op bijgaande foto is het natuurlijk niet goed te zien. “Vanaf nu ga je anders naar sneeuw kijken” voorspelde Mieke Siemons al. Ze had gelijk. Sneeuw is helemaal niet wit. Het kan ook lila of groen zijn. En niet alleen sneeuw was van kleur verschoten. Ook het beton onderweg naar huis blijkt niet gewoon grijs te zijn. Het is alsof ik nieuwe ogen heb gekregen. Een bijzondere gewaarwording. Ik ga van het weekend lekker genieten van de sneeuw.